5 tipů, jak se poučit z neúspěchu při hledání práce

5 tipů, jak se poučit z neúspěchu při hledání práce

Občas se naše představy střetnou s realitou. A k takovému střetu dochází často i během hledání práce. Ale i z neúspěchu si můžeme vzít cennou lekci a poučit se. Přečtěte si 5 tipů, které vám pomohou přijmout odmítnutí a vzít si z toho to nejhodnotnější.


1. Znovu porovnejte požadavky na pozici s vaším profilem

Znovu si pečlivě projděte znění inzerátu. Je totiž možné, že jste nesplnili některý z požadavků, který tato pozice vyžadovala. Udělejte si průzkum pozic, které vás zajímají a ověřte si, které dovednosti a znalosti jsou pro dané pozice často požadované. Pokud narazíte na něco, co neovládáte, udělejte si čas na doplnění mezer ve vzdělání.

TIP! Podívejte se na některé ze vzdělávacích kurzů, které nabízí Recruitment Academy.  


2. Přehrajte si v hlavě pohovor

Položil vám náborář otázku, co vás vyvedla z míry, nebo na kterou jste neznali odpověď? Sepište si všechny otázky z proběhlého pohovoru a rovnou k nim vypracujte i “správné” odpovědi. Pokud se hlásíte na podobné pozice, mohla by vám tato metoda výrazně pomoci při přípravě na další pohovor.

TIP! Čeká vás online pohovor? Přečtěte si tento článek o tom, jak se na něj připravit.  


3. Zvýrazněte své dovednosti na LinkedIn

Pokud máte nějakou dovednost, se kterou byste se rádi pochlubili, ale v životopisu nebo motivačním dopisu na to není prostor, využijte váš LinkedIn profil! Mnoho náborářů se dnes při hledání vhodných kandidátů zaměřuje zejména na sociální sítě a právě LinkedIn mezi nimi hraje prim. To je to správné místo, kde máte prostor se profesně představit a zvýraznit své schopnosti, dovednosti, znalosti a dosažené úspěchy.

TIP! Podívejte se na video ve kterém se dozvíte, jak vyšperkovat svůj LinkedIn.  


4. Požádejte o zpětnou vazbu

I z negativní zpětné vazby si můžete odnést cennou lekci, ze které můžete těžit při dalších pohovorech. Možná se dozvíte o vašich nedostatcích, o kterých třeba ani nevíte. A kdo ví, třeba se o sobě dozvíte i něco, co vás naopak může potěšit a zvednout vaše sebevědomí. Tak jen do toho!  


5. Neberte si věci příliš osobně

Jen pro ujasnění - náborář má za úkol, vybrat uchazeče, co se na danou pozici nejvíc hodí. Věřte, že odmítnutí z její/jeho strany není nic osobního. Můžete být sebevíc sympatičtí, ale třeba profilově nejste ten správný match s danou pozicí. Ale jak jsme si řekli výše není to nic, co by se nedalo dohnat.

Nevzdávejte to! Absolvovat neúspěšný pohovor není snadné, ale nalezení skvělé práce chce třeba jen více času a trpělivosti. Zkuste se zamyslet nad body, které jsme uvedli v tomto článku, a až budete zase připraveni, zkuste to znovu. Třeba na vás ta pravá práce čeká na našem portálu jobs.datacruit.com!