Jak se připravit na pohovor

Jak se připravit na pohovor

Zaregistrovali jste na pracovním trhu nabídku, zaujali jste potenciálního zaměstnavatele a do emailu vám právě přistála pozvánka na pohovor? Výborně! Pamatujte, že pohovor může být i příjemný, ale nemáte se čeho bát, zvládnete to! Pokud chcete před náboráři zazářit a být pro ně číslem jedna, držte se našich 5 tipů v tomto článku.


Podrobně si nastudujte detaily pozice a informace o společnosti

Při cestě na pohovor byste už měli znát veškeré klíčové informace o zaměstnavateli, pozici a firemní kultuře. Vyhledejte si co nejvíce informací, projděte si firemní web, sociální sítě a všechny poznatky si pečlivě zaznamenávejte. Těsně před pohovorem si nezapomeňte poznámky ještě jednou projít. Už při hledání těchto infomací si promyslete, co bych vás ohledně společnosti a dané pozice blíže zajímalo. Otázky si před pohovorem nachystejte. Na základě zjištěných informací budete moci vypíchnout klady, které na firmě shledáváte. Poukažte třeba na hodnoty a cíle, které máte s firmou společné. Získáte tím plusové body a dáte tím najevo, že se o firmu vážně zajímáte.  

Pamatujte! Personalista nevnímá pohovor jako prostředek ke vzdělávání uchazečů, vnímá ho jako testování jejich kvalit.  


Pravda o znalostech a dovednostech  

Pozor na pravdivost informací, co jste uvedli v životopisu a motivačním dopisu. Pokud jste uvedli, že umíte plynule německy, tak byste to měli opravdu umět. Možná právě to přimělo náboráře vás pozvat na pohovor. Mnoho personalistů znalosti testuje, ať už se jedná o excel nebo právě jazykové dovednosti. Vždy je lepší říci, že vás daná věc zajímá, a jste otevřeni se ji naučit.   


Profesionální chování

Nehraje roli do jakého typu zaměstnání se hlásíte. Vždy je důležité, abyste se prezentovali, jak nejlépe umíte. Přirozenost je samozřejmě důležitá, ale zívání, nedokončování vět, “slovní vatou” - prostě, jako, jakoby a jelikož, dobrý dojem neudělá. Zároveň byste také měli s personalistou udržovat oční kontakt a správné držení těla.  

Pamatujte! Absolutním tabu na pohovoru je zvonící telefon. Vypněte ho!  

Pohovor je samozřejmě pro každý typ firmy jiný, a proto se hodí odhadnout jeho atmosféru. Pohovory u rodinných a přátelských firem nebo startupů bývají více uvolněné, takže se hodí, abyste byli uvolnění i vy. Narozdíl od strohých a formálních firem, kde je zapotřebí se držet přesně daných otázek a zdvořilosti.  


O předchozím zaměstnání pouze v dobrém

Určitě máte na srdci mnoho věcí k předchozímu zaměstnavateli, ale pohovor je místem, kde byste měli sdílet pouze ty dobré. Zároveň nesmíte zapomínat, že by pohovor měl být především o vás, nikoli o někom jiném. Můžete například říci, co jste se v předchozí práci naučili, co se vám líbilo a u toho byste měli skončit. Pokud by vás přijali, tak budete mít nového zaměstnavatele a ten by rád věděl, že o lidech mluvíte s pokorou.  


Připravte se i na odpovědi v angličtině

U mnoha pozic je dnes už samouřejmostí, že je část pohovoru vedena v angličtině, a to především pokud je v inzerátu zmíněna mezi požadavky. Buďte na to připraveni! Určitě si nachystejte fráze ohledně vašeho představení, zálib, dosavadních pracovních zkušeností a alespoň 3 důvodů, proč jste se na pozici přihlásili.

Je pochopitelné, že z mluvení máte obavy, zejména pokud jste angličtinu nějaký ten pátek nepoužívali. Zkuste si sepsat, co plánujete na pohovoru říct a následně si to párkrát nahlas přečtěte. K lepšímu projevu pomáhají například písničky, podcasty a filmy v angličtině. Naposloucháte si jednotlivé fráze a bude pro vás přirozenější mluvit a pomůžete tím i porozumění mluvené angličtině.  

TIP: Online pohovor má také svá uskalí, mrkněte jak se jim vyvarovat!

 

Nezapomeňte den až dva po pohovoru personalistovi poslat email, kde jí/mu děkujete za čas a milé setkání. Držíme vám pěsti při vašich pohovorech!