5 tipů na hledání práce po škole

5 tipů na hledání práce po škole

Asi každý z nás se po ukončení studií dostal do situace, kde si položil otázku, jakou cestou se vydá. Ambice zmizely stejně rychle jako poslední prázdniny a před námi se otevřely dveře do skutečné dospělosti. Podívejte se na následující tipy, jak se s úzkostí z hledání první práce vcelku dobře vypořádat a být úspěšným kandidátem na trhu práce!

1. Začněte co nejdříve!

Čím dříve se začnete poohlížet po pracovních nabídkách, tím dříve práci seženete. Hledat práci byste měli když ne ještě během studia, tak hned po ukončení školy. Většina absolventů totiž čeká na konec prázdnin a začíná hledat práci až po nich. To bohužel může značně ovlivnit vaše šance na přijetí.    

TIP! Podívejte se na naši nabídku práce pro absolventy!         


2. Zkuste stáže a trainee programy

Kvalitním zdrojem praxe jsou stáže a trainee programy. Stáže jsou zpravidla krátkodobými neplacenými úvazky. Budete působit na pozicích, na které by vás bez předchozí zkušenosti nepřijali.

Trainee programy jsou pro absolventy oproti stážím přívětivější. Mohou trvat i celý rok a jsou placené. Jako trainee si během roku vyzkoušíte většinu pracovních pozic, které daná společnost obsazuje. Bývá zvykem, že po konci trainee období vás zaměstnají na tu pozici, co vám nejvíce vyhovovala.      

  

3. Navštivte veletrhy pro absolventy

Veletrhy pracovních příležitostí jsou pro absolventy skvělým místem, kde se setkají přímo se zástupci jednotlivých firem jakožto potenciálních zaměstnavatelů. Ti vám dají k dispozici kompletní informace ohledně pracovních nabídek a požadavků pro přijetí. Absolventy hledají především proto, aby si je mohli “vymodelovat” podle svých představ. Před návštěvou veletrhu si zjistěte, jaké firmy se ho zúčastní a jaká je jejich firemní kultura.  


4. Zapracujte na svém životopise

Životopis je pro recruitera prostředkem k vytvoření prvního dojmu, proto byste ho neměli podceňovat. Je pochopitelné, že životopis absolventa nebude nejpestřejší. Měli byste ho tedy obohatit o veškeré své úspěchy, jako třeba projekty, na kterých jste na škole pracovali, nebo různé brigády. Tam můžete demonstrovat vše, co jste se na nich naučili jako například: komunikace s lidmi, práce ve stresovém prostředí a časová flexibilita. Nezapomeňte, že v životopisu by měly být pouze pravdivé informace. Recruiteři si kandidáty ověřují a požadují reference, případně testují znalosti, které jsou v životopise napsané. 

TIP! Jak se připravit na pohovor?


5. Vytvořte si profil na pracovních portálech

Pracovní portály jsou prvním místem, které byste měli navštívit. Mnoho z nich umožňuje vytvoření profilu  (forma je podobná životopisu) a mnoho talent sourcerů na nich kandidáty aktivně vyhledává. Samozřejmě byste se ale měli věnovat i vlastnímu hledání, protože ne každá aktivně nabízená práce vám musí nutně vyhovovat.  

V posledních letech se začala bohatě využívat profesně orientovaná sociální síť LinkedIn. Vytvoření profilu na této světové síti je v základu zcela zdarma. Forma profilu je stejná jako u ostatních pracovních portálů. Měla by tudíž odpovídat vašemu životopisu.   

TIP! Jak vyplnit LinkedIn profil a zaujmout  headhuntery na pracovním trhu?       


Na našem pracovním portálu najdete nejčerstvější nabídky práce od společností jako je Möbelix, Košík, Rohlik Group nebo Fortuna. Pošlete jim váš životopis ještě dnes!