Jak napsat životopis - vzor

Jak napsat životopis - vzor

Jak by měl vypadat perfektní životopis? Existuje mnoho vzorů životopisů a tipů, jak na jejich tvorbu. V tomto článku se budeme věnovat základní struktuře a vzorovým příkladům, které považujeme za ideální.

TIP! Jakým dalším chybám můžete v průběhu hledání práce zamezit?  


Nepodceňte grafiku

Je téměř k nevíře kolik wordových životopisů, bez jakéhokoli designového editu, projde rukama náborářů. Zkuste se na svůj životopis podívat a povězte sami sobě, kdyby před vámi leželo vícero životopisů, čím by zaujal ten váš? Zkuste si například svůj životopis vytvořit v Canva, která je do určité míry bezplatná a pro běžnou uživatelskou činnost je téměř dokonalá.   


Nepřeskakujte

Problém s chronologickým uspořádáním textu patří mezi nejčastější chyby, nejen ve psaní životopisů. Základním pravidlem by mělo být logické uspořádání informací. Existují dvě možnosti, buď budete zapisovat data od nejstarších po nejnovější nebo naopak.  


Pouze věcné informace

Životopis, narozdíl od motivačního dopisu, slouží k pouhému výčtu zkušeností, dovedností a vlastností. Pravidlem je zapisování zkušeností, které mohou nějakým způsobem pozitivně ovlivnit vaše šance na přijetí ve vysněné firmě.  


Pravdivost dosažených zkušeností

Není nic horšího než smyšlené informace, které nedokážete ničím podložit. Samozřejmě na papíru mohou vypadat věrohodně, ale pokud vás náborář pozve na pohovor, tak je vysoká pravděpodobnost testování zmíněných zkušeností. Obstáli byste?

TIP! Podívejte se i na to, jak se připravit na pohovor.

 

Prošli jsme si klíčové body,které vám mohou pomoci zamezit špatným návykům ve psaní životopisů. Na našich příkladech níže se můžete podívat jak by měl být životopis ideálně strukturován!