Chyby při hledání práce

Chyby při hledání práce

Přestože se míra nezaměstnanosti v Česku pohybuje dlouhodobě pod rekordními 4 % a volných pozic na trhu práce neustále přibývá, získat práci i tak nemusí být procházka růžovou zahradou. V dnešním blogu se zaměříme na to, kterých věcí se při hledání práce rozhodně vyvarovat.


1. Hledání práce bez plánu

Pokud začnete hledání práce řešit bezhlavým rozesíláním do všech společností v okolí bez rozmyslu, pak jdete špatným směrem. Ujasněte si nejprve, kterému oboru se chcete věnovat, a o jaké pozice máte konkrétně zájem. Na základě toho si snadno zjistíte, které společnosti tyto pozice aktuálně obsazují. Ideálně prozkoumejte, jestli v těchto společnostech někoho neznáte. To vám totiž může podstatně zvýšit šance k přijetí.

TIP! Pokud máte jakékoliv nejasnosti ohledně hledání práce, sepsali jsme pro vás návod, jak najít práci snů!


2. Životopis pouze v jedné verzi

Nepoužívejte jednu a tu samou verzi životopisu pro všechna výběrová řízení. Pro každou pozici vaše CV upravte tak, aby lépe odpovídal požadavkům společnosti i dané pozici. Zvýšíte tak vaše šance na to, že se vám recruiter co nejdříve ozve.

TIP! Jestliže jste čerství absolventi nebo se ukončení vzdělání blížíte, přečtěte si naše tipy na to, jak hledat po škole práci!


3. Nezaktualizovaný profil na LinkedIn

Ať už jste ještě zaměstnaní, nebo jste už pracovní poměr ukončili, stále mějte váš LinkedIn profil zaktualizovaný. Podstatně tím ulehčíte recruiterům práci. Lépe budou rozumět tomu, kde se teď nacházíte a co máte za sebou.


4. Podceněná příprava na pohovor

Příprava na pohovor je jedna z klíčových věcí, kterým se stojí za to věnovat. Rozhodně musíte vědět, čím se daná společnost zabývá, čím vám imponuje a proč vás právě tento obor zaujal (pokud tomu tak samozřejmě je).

Dostavte se na místo pohovoru 5 minut dopředu, upravení, elegantně oblečení a vždy si dobře zapamatujte jméno člověka, za kterým jdete na pohovor. Máloco vyvolává větší pochybnosti o kandidátovi než to, když si nepamatuje jméno recruitera.

TIP! Ani téma pohovorů jsme nepodcenili. Zjistěte, jak se na pohovor připravit opravdu dobře!


5. Nepoděkovali jste za recruiterův čas

Po pohovoru vždy recruiterovi zavolejte nebo pošlete email s poděkováním za společně strávený čas. I když třeba tuto práce nedostanete, ve společnosti si ještě vylepšíte dojem a třeba se vám v budoucnu ozvou s jinou a lepší pozicí!  


6. Hledáte práci, až když je to nutné

Nikdy není od věci se čas od času podívat, jestli se ve vaší love brand společnosti neotevřela nová pozice. I když mnozí z nás moc dobře vědí, jak časově náročné je hledat novou práci, nemusíte se tomu věnovat nijak intenzivně. Stačí, když si na pracovních portálech založíte tzv. watchog nebo si nastavíte upozornění v jejich aplikacích. Jakmile se objeví nová práce ve vámi vybrané společnosti nebo vašem oboru, včas se to dozvíte.

Doufáme, že vám naše tipy pomůžou najít práci přesně vám na míru. Podívali jste se už třeba, jaké pozice má teď otevřený Rohlik.czTietoEVRY neboFortuna?