Motivační dopis - vzor

Motivační dopis - vzor

Při hledání práce bývá jedním z požadavků potenciální zaměstnance přiložení životopis a také motivačního dopis. Právě na tvorbu a vzor motivačního dopisu se podíváme v dnešním článku. Co je vlastně motivační dopis a k čemu slouží? Jak sám název nám napovídá, že se jedná o popis vlastní motivace k práci na konkrétní pracovní pozici. V porovnání s životopisem je motivační dopis časově a obsahově náročnější, proto byste ho neměli podcenit. Vzory motivačních dopisů najdete v další části tohoto článku.

TIP! Přemýšlíte o tom, jak sestavit kvalitní životopis? Mrkněte na naše tipy!   


1. Kouzlo první věty

Stejně jako u různých článků, delších textů nebo knih je první věta prostředkem k upoutání čtenářovi pozornosti. Vynechte běžně používanou frázi, která popisuje, co právě děláte jako např. Píšu Vám motivační dopis… Zkuste něco originálnějšího, případně začněte psát rovnou o svých zkušenostech a ambicích.

 

2. Držení struktury

Stejně jako u životopisu by motivační dopis měl držet nějakou strukturu. Ideálně začněte svým představením a zkušenostmi, které se hodí zmínit u konkrétní firmy. Druhou část by měla tvořit motivace k práci v dané společnosti a vyzdvihnutí jejích kladů. Závěrem se soustřeďte na to, co vám firma může nabídnout a co jí naoplátku nabídnete. Jedná se o jednoduchou strukturu já, vy a my.

TIP! Vyhněte se chybám při hledání práce díky našim tipům!   

 

3. Gramatika a stylistika 

Nic neodradí od čtení, tak jako gramatické a stylistické chyby. Dávejte pozor na rozsáhlá souvětí a opakování stejných slov. Pokud nejste zrovna odborníky na český jazyk, tak si text nechte zkontrolovat, případně jej vložte do textového editoru, který má zabudovanou autokorekturu, čímž se vyvarujete obecným chybám

 

4. To nejlepší nakonec

Stejné jako první věta, má i závěr svůj účel. Především byste v něm měli poděkovat za čas strávený čtením dopisu a odpověď. Můžete například napsat, že se těšíte na případné setkání, čímž pasivně žádáte o možnost osobního pohovoru. Rozlučte se s přáním hezkého dne a máte hotovo! 

TIP! Vyšlo vám to a vy se chystáte na pohovor? Podívejte se, jak se na něj můžete připravit.

 

Základní tipy máme za sebou, pojďme se podívat na dva vzory motivačního dopisu a konkrétní příklady, ze kterých můžete čerpat inspiraci!    



Dobrý den, paní Kličková, 

jsem velkým fanouškem firmy XY a jejích produktů a neuniklo mi, že máte otevřenou pozici Office Managera.

Podobnou pozici zastávám již třetím rokem ve významné mezinárodní společnosti, kde v současné době dochází k reorganizaci, a tak je administrativní zázemí již z větší části přesunuto do jiného města. Z tohoto důvodu si nyní v Praze hledám zaměstnání podobného charakteru, kde bych mohla dále rozvíjet mé schopnosti.

 Mohu nabídnout především:

  • velice dobré organizační schopnosti (v posledním půlroce jsem zastřešovala organizační a administrativní přípravu zmíněných změn ve společnosti);
  • vedla jsem projekt, který zajistil hladké přemístění 45 % zaměstnanců do 2 lokalit;
  • každoročně organizuji firemní večírky pro 500 lidí za účasti celebrity;
  • výbornou znalost anglického a španělského jazyka (hovořím plynně a stále navštěvuji kurzy, kde se zdokonaluji v odborné konverzaci).

Práce v administrativě mne baví a naplňuje. Považuji se za člověka aktivního, činorodého, kterému se daří dobře vycházet s lidmi.


Domnívám  se,  že  mé  znalosti,  zkušenosti  v oboru  a  kvalifikace  odpovídají  požadavkům kladeným na výše uvedené zaměstnání. Nastoupit mohu ihned.

Životopis spolu s referencemi předchozího zaměstnavatele přikládám k tomuto dopisu.

 
Děkuji za Váš čas věnovaný mému dopisu. Budu moc ráda za možnost projednání možností spolupráce. Potřebujete-li více informací, neváhejte mě kontaktovat. 


S přátelským pozdravem
Kateřina Nováková
Tel: + 420 123 456 789
e-mail:katerina.novakova@kdekoliv.cz

 


 Dobrý den, týme Goodcallu. 

Nedávno jsem dokončila studium na Univerzitě Karlově (Andragogika a personální řízení) a hledám své první zaměstnání, kde budu moci uplatnit své znalosti a budu mít možnost se rozvíjet. O firmě Goodcall jsem slyšela od kamarádky a velmi mě zaujala otevřená pozice - Talent sourcera.

V rámci studia jsem na stáži v call centru každý den odepsala na 30 e-mailů a vyřešila 20 hovorů. Některé hovory nebyly vždy příjemné a naučily mě trpělivosti a odolnosti vůči stresu. Byla jsem na Erasmu ve Španělsku, takže jsem zvyklá plynule komunikovat v anglickém i španělském jazyce. 

Věřím, že mé zkušenosti a zápal pro práci jsou vhodné na otevřenou pozici.

Těším se na možnost pobavit se o možnosti spolupráce. Potřebujete-li více informací, neváhejte mě kontaktovat na e-mailové adrese/telefonním čísle.

Děkuji za váš čas.


S pozdravem,
Božena Boží
Tel: + 420 123 456 789
e-mail:bozena.bozi@kdekoliv.cz